Toen ik nog klein was ging ik samen met mijn mama regelmatig naar de Ikea. Als we gedaan hadden met de inkopen aten we altijd Zweedse balletjes. Maar later vonden we nooit het juiste recept om ze zelf te maken. We waren dan ook heel blij toen Jeroen Meus ze maakte in zijn programma Dagelijkse kost.
Een aantal dagen na de uitzending besloot mijn mama om ze te maken. Het was zooo lekker dat ik besloten heb om het recept met jullie te delen. Het recept is voor 4 personen
ingrediënten
voorbereiding
de Zweedse balletjes
de warme saus
de smeuïge aardappelpuree
- 300 g veenbessen (diepgevroren)
- 70 g suiker
- 1 l groente- of vleesbouillon
- 500 g gemengd gehakt
- 2 sjalotten
- 1 ei
- 50 g paneermeel (naar schatting)
- 1 theelepel gemalen 'all spice berry' of een gelijkaardig mengsel
- 1 klontje boter
- peper
- zout
- 1 dl room
- 1 flinke scheut cognac
- peper
- zout
- 800 g aardappelen (loskokend)
- 40 g boter
- 1 ei
- 1 scheutje melk
- 1 snuifje zout
voorbereiding
- Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
- Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
- Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
- Pel
de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten
eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens
verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
- Verhit
een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot
in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
- ‘Old
spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets
moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van
kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
- Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
- Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
- Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
- Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
- Drop
de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor
ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende
gaar.
- Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
- Schep
de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en
zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van
de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
- Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
- Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.
- Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
- Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
- Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten